منتقدان رمان”اين خيابان سرعت گير ندارد” را ستودند
آيين رونمايي از اثر مريم جهاني؛
منتقدان رمان”اين خيابان سرعت گير ندارد” را ستودند
شهرمن -گروه خبر
مژگان اميري
آيين رونمايي از کتاب »”اين خيابان سرعت گير ندارد«” نوشته مريم جهاني و”نادره دُر نجف” تاليف سيد احسان معراجي، به همت دفتر آفرينش هاي ادبي حوزه هنري کرمانشاه برگزار شد.
مسئول آفرينش هاي ادبي حوزه هنري کرمانشاه با انتقاد از رسانه ها و مسئولين سايت هاي خبري استان به خاطر اطلاع رساني ضعيف در خصوص کسب افتخارات فکري و معنوي توسط کرمانشاهيان گفت: کار نويسندگان خوبي مانند مريم جهاني و آقاي معراجي کمتر از افتخار آفريني قهرمانان ورزشي نيست و بايد به همان اندازه کار آن ها را ارج بنهيم.
محسن عزتي افزود: کتاب مريم جهاني بدون هيچ گونه هزينه مالي از طرف خودش، مورد توجه يکي از انتشارات مهم کشور قرار گرفته و به چاپ رسيده، اين افتخار بزرگي براي ادبيات داستاني استان کرمانشاه و به ويژه براي جامعه زنان و بانوان کرمانشاهي محسوب مي شود.
در ادامه اين آيين اسماعيل زرعي نويسنده کرمانشاهي در مورد رمان “»اين خيابان سرعت گير ندارد«”، خاطرنشان کرد: سال هاي متمادي ادبيات کرمانشاه درگير دايره ادبيات رئاليست بود، نه اينکه بد باشد. خيلي هم خوب بود ولي تا نزديک نيم قرن ما در يک عرصه آن هم عرصه رئاليسم قدم زديم، تلاش هاي زيادي شد، در دهه چهل دوستاني سعي کردند تنوعي ايجاد کنند و از يک بعدي شدن ادبيات خارج شوند ولي بيشترتک صدايي بود و نتيجه نمي داد، خوشبختانه ده-دوازده سال اخير جوان هايي را مي بينيم که با اولين کتاب خود شناخته مي شوند و اولين اثر آن ها آنقدر توانمند هست که من به عنوان يک ريش سفيد به هيجان مي آيم و مداواي خودم را نيمه تمام مي گذارم و مي آيم که بگويم خانم مريم جهاني به خاطر کتاب ارزشمندتان به شما تبريک ميگويم.
اثري که حرفي براي گفتن دارد
دکتر احمد محمدي مدرس حوزه هنري نيز در خصوص رمان مريم جهاني بيان داشت: سال 1340 با انتشار کتاب”»شوهر آهو خانم”«، اثر علي محمد افغاني نقطه عطفي در ادبيات معاصر کرمانشاه شکل گرفت به طوري که در دهه چهل و پنجاه ادبيات پرباري داشتيم و وارد رئاليسم اجتماعي شديم متأسفانه در دهه 60 به خاطر شرايط خاص در ادبيات کرمانشاه دچار افت و گسستگي شديم تا اينکه در دهه 70 آقاي زرعي وارد عرصه مي شود و به عنوان نويسنده منطقه غرب حرف براي گفتن دارد.
وي افزود: در دهه 70 هم اين گسست را به صورت نيم بند داريم تا دهه 80 که نويسندگان جوان ما متأثر از تجاربي که کسب کردند و شرايط و اوضاعي که پشت سر گذاشتند آثاري را تقديم مي کنند که اين آثار هم در حوزه معنا و هم در حوزه تمهيدات صناعت داستاني حرف براي گفتن دارد و کم کم دارد يک رئاليسم مدرن مي شود.
محمدي گفت: مريم جهاني سال 93 اولين مجموعه داستاني خود، »چراغ هاي خاموش« را منتشر کرد، ايشان با جديت و به قول “فاکنر” با عرق ريزان روح و جسم و بعد از سه سال کار رمان “اين خيابان سرعت گير ندارد” را در انتشارات مرکز بعد از کارشناسي شدن بين حداقل دويست اثر و برگزيده شدن به چاپ رساند.
وي عنوان کرد: خانم جهاني در همين حوزه و در همين فضاي فرهنگي کرمانشاه و با همين مقدورات باليده و ثابت کرد با همين دوستان و امکانات هم مي شود کار خوب انجام داد.
احمد محمدي “رمان اين خيابان سرعت گير ندارد” را اثري معقول، مقبول و شايسته خواند و بيان داشت: اين داستان با نثر گرم و لحن خودماني از آثاري است که محوريت زن در آن کامل مشهود است و مي توان گفت اين اثر موجب مباهات همه دوستان و همشهريان است.
روح شهر در رمان مريم جهاني
آزاد بخت از نويسندگان کرمانشاه هم در نقد اثر مريم جهاني گفت: اثر »اين خيابان سرعت گير ندارد« به روح شهر نگاه کرده و من با خواندن رمان احساس کردم قلب شهر من کرمانشاه کار مي کند و مي تپد.
رضايي فر مدرس داستان نويسي نيز به پررنگ بودن نقش زن در اين رمان اشاره کرد و بيان داشت: زن در کتاب» اين خيابان سرعت گير ندارد«، چهره ولايه هاي گوناگوني دارد و به قول يونگ روانشناس بزرگ، زن مادر، زن همسر، زن ياور و لايه هاي ديگر که از اين آفريده خدا مي بينيم.
وي افزود: زنان امروز مانند زن هاي بدوي نيستند ما نمي توانيم بگوييم زن ها در خانه بنشينند و به مدرسه، دانشگاه و حيط کار وارد نشوند، اتفاقا نگاه مثبت اين است که بگوييم از همه توانمان استفاده کنيم و زنان هم پاي کار بيايند اتفاقي که در اين کتاب افتاده است. اين کتاب از حيث اينکه يک کار اجتماعي زن محور است مهم و به نظر من طليعه کارهاي خوب مريم جهاني است.
مريم جهاني نويسنده رمان “اين خيابان سرعت گير ندارد” ضمن تشکر از کساني که در مراسم حضور داشتند گفت: شخصيت داستان من خيالي است در حدي که شايد يک بار راننده زن تاکسي را در خيابان هاي شهرم ديده ام و موضوع داستان هم از دل شهر کرمانشاه و آدم ها و راننده تاکسي هاي خون گرمش بيرون آمده است.
دنياي مجازي از ارزش کتاب نکاسته است
حجت الاسلام حاج شيخ محمد حجتي که تقريظي هم در ابتداي کتاب »نادره دُر نجف« نگاشته در اين مراسم اظهار داشت : قلم از مواهبي است که خدا در اختيار بشر قرار داده تا جايي که يکي از اسامي اولين سوره نازل شده بر پيامبر(ص) قلم است. وي با بيان اينکه رسم کتاب نخريدن و مطالعه با موبايل و خواندن مطالب علمي از روي صفحه موبايل پسنديده نيست، افزود: دنياي مجازي از ارزش کتابخانه ها نکاسته و کماکان کتاب ارزشمند و ماندگار است و بيانگر شخصيت و مرتبه علمي نويسنده آن مي باشد.
سيد احسان معراجي نيز در اين برنامه گفت: فکر تأليف کتاب »نادره دُر نجف« در دوران دانشجويي زماني که از دانشجويان اهل سنت خواسته شد مقاله اي در خصوص حضرت امير(ع) تهيه کنند به ذهنم رسيد.